Slide

Artikkelit

Antti Rinne oppi talouden realiteetit ennätysvauhtia – Kohta rikotaan lupauksia

09.05.2019

Viimeiset neljä vuotta vasemmisto-oppositiolta kuultiin valitusta talouskurista ja vaatimuksia velkaelvytyksestä sekä menonlisäyksistä. Vaalien alla kuultiin lupauksia vappusatasista, elvytysohjelmista ja ties mistä menonlisäyksistä, joihin Suomella ei oikeasti ole varaa.

Esimerkiksi viime helmikuussa valtiovarainministeriön virkamiehet yrittivät tuoda realismia vaalikentille lyömällä kansantalouden mahdonluvut pöytään. Tuolloin Rinne reagoi sylkemällä asiantuntijoiden päälle: ”–En suostu sellaiseen keskusteluun, että valtiovarainministeriön virkamiehet tai korkeat talouspoliittiset osaajat tulevat ennen vaaleja kertomaan, että nyt pitää julkista taloutta sopeuttaa.”

Eilen, hallitusneuvotteluiden aattona, samaiset virkamiehet toimittivat samoja lukuja hallitusohjelmatyön tueksi. Tällä kertaa ei kuultu vasemmistojohtajien räksytystä virkamiesten ja asiantuntijoiden hävyttömyydestä. Ei suinkaan. Alle 12 tuntia virkamiesten evästyksen jälkeen talouden realiteetit olivat jo valjenneet Antti Rinteellekin, joka tiesi kertoa, että taivaalla on mustia pilviä ja seuraavat neljä vuotta eletään taloudellisen epävarmuuden aikaa.

Niin se mieli muuttuu. Jokainen voi tästä vetää johtopäätöksensä siitä, kuinka laskelmoivaa tai harhaanjohtavaa pikavippipoliitikkojen vaalipropaganda on ollut.

Sattumoisin Antti Rinne myös ilmoitti, että hallitusohjelma olisi hyvä olla valmiina 27.5. mennessä. Kun tiedetään, että EU-vaalit käydään 26.5., niin mitä luulette, tuleeko hillopurkkihallituksen ohjelma ulos sekuntiakaan ennen EU-vaaliuurnien sulkeutumista? Epäilen nimittäin vahvasti.

Kaikesta huolimatta toivon sydämestäni, että nyt hallitusohjelmasta neuvottelevat puolueet eivät yrittäisi ostaa itselleen kannatusta hiljalleen murenevan kansantalouden ja tulevien sukupolvien hyvinvoinnin kustannuksella. Toivon, että annetuista lupauksista huolimatta tuleva hallitus, oli siellä mitkä puolueet tahansa, kykenisivät elämään talouden realiteettien mukaan ja tekemään tarvittavat uudistukset, jotta Suomi-laiva olisi valmis maailmantalouden myskyjä varten. #terestroika

 

Tämä blogi on julkaistu alunperin Uudessa Suomessa: Antti Rinne oppi talouden realiteetit ennätysvauhtia – Kohta rikotaan lupauksia | Uusi Suomi Puheenvuoro