Slide

Artikkelit

AY-liikkeen uuskieli hämää – Suomen työmarkkinat tarvitsevat aitoa vapautta

19.03.2019

Kävin eilen Duunitori​n lounastunnilla puhumassa työstä ja työmarkkinasääntelystä Eveliina Heinäluoman, Veronika Honkasalon, Leena Meren ja Terhi Peltokorven kanssa. Markkinaliberaali oli tässä seurassa aika yksin, kantsii tsekata video.

Luonnollisesti puolustin sopimusvapautta, lainsäädäntövallan pitämistä eduskunnalla ja yksityisyydensuojaa. Toisaalta keskustelu oli varsin helppoa, kun sai olla yksin ajatustensa kanssa. Ja taas toisaalta hankalaa, koska en tajua muiden panelistien logiikkaa ja uuskieltä:

– Pakkolaki: Kun laillisesti valittu eduskunta säätää lait.
– Sopimisen kulttuuri: Kun ulkoparlamentaarinen kansalaisjärjestö säätää lait.
– Yhdenvertaisuus/Tasa-arvo: Säädetään kiintiöitä erilaisten biologisten ominaisuuksien perusteella.
– Uudistus: Palataan takaisin 1970-luvun kabinettisopimiseen.
– Työntekijät mukaan: Työmarkkinaeliitti päättää kabineteissa kaikkien puolesta.
– Työntekijöiden edustus: AY-politrukki päättämässä kaikkien puolesta, työntekijä työnnetty syrjään.
– Työnantajan armoilla: Satojenmiljoonien eurojen päällä istuva ammattiliitto kiristää yrittäjän taipumaan elinkeinoa uhkaavan kalliin oikeusjutun uhalla.

Ei pysty, liian hapokasta.

Jos ja kun me haluamme korkeampaa työllisyysastetta, paremman elintason, enemmän hyvinvointia ja vakaamman kansantalouden, niin näistä loogisista kuperkeikoista pitää päästä eroon ja kansanedustajien pitää opetella ajattelemaan loogisesti.

Tästä myös heitän palloa Kokoomuksen suuntaan. Lopetetaan se vasemmistoteemojen kanssa nysvääminen ja otetaan politiikan ilmaherruus puhumalla enemmän talouskurista, työn edellytyksistä, markkinoiden vapauttamisesta ja siitä kuuluisasta jaettavan kakun leipomisesta. #terestroika

 

Tämä blogi on julkaistu alunperin Uudessa Suomessa: AY-liikkeen uuskieli hämää – Suomen työmarkkinat tarvitsevat aitoa vapautta | Uusi Suomi Puheenvuoro