Slide

Artikkelit

Kestävyysvajeesta huolimatta puolueet lupaavat mahdottomia

19.02.2019

Hesari julkaisi eilen puolueiden näkemykset julkisen talouden mulkkaamiseksi ja kuten niin tyypillistä, vaaleihin valmistautuessa jopa matematiikan perustaidot saattavat unohtua poliittiselta eliitiltä. Sanalla sanoen, ei hyvältä näytä.

Esimerkiksi Keskusta haluaa kasvattaa julkisia menoja, keventää verotusta ja vähentää velanottoa. Kristillisdemokraatit taas haluaa pitää veroasteen ennallaan, mutta haluaa kattaa vaatimansa menonlisäykset kiristämällä verotusta. Vihreät taas pitäisi julkiset menot ennallaan, mutta rahoittaisi vaalilupauksensa leikkaamalla ”muita menoja”, mitä ne sitten lienevätkään.

Hattua on nostettava demareille ja Vasemmistoliitolle, jotka johdonmukaisesti haluavat lisää julkista sektoria ja lisää verotusta. Toki resepti on kansantaloudelle murhaava, mutta jos sen ei katsota haittaavan tulonsiirtoutopian rakentamisessa, niin ei sitten.

Ilahduttavasti Perussuomalaiset ja LiikeNyt ajavat verotuksen alentamista, velkojen maksamista ja julkisen sektorin leikkaamista. LiikeNyt tosin voi lupailla mitä tahansa ja Persujen taannoinen vaihtoehtobudjetti oli saatu hädin tuskin ylijäämäiseksi kirjaamalla EU-jäsenmaksuista säästettäväksi 300 M€, vaikkei niiden maksamatta jättäminen tuosta noin vain ole mahdollista.

Vaikka olen tyytyväinen Kokoomuksen tavoitteeseen vähentää velanottoa, niin en ymmärrä, miksi puolueemme haluaa pitää julkiset menot ja veroasteen ennallaan? Ja miten julkiset menot pidetään ennallaan, kun leikataan ”muista menoista”? Mitä muita menoja julkisella sektorilla on kuin julkisia menoja?

Yksikään eduskuntapuolue ei ikävä kyllä ole analyysissään johdonmukainen, eikä aja sitä tiukkaa talouskuria, jota julkisen talouden kestävyysvajeen korjaaminen vaatii. Ja sen hoitamiseksi ainoa toimiva malli on, että ensisijaisesti leikataan julkisen sektorin kulutusta, parannetaan Suomen houkuttelevuutta tekemällä verotuksesta kansainvälisesti kilpailukykyinen ja kerätään puskuria maksamalla velkoja.

Meillä on ihan oikeasti vielä pitkä liuta uudistuksia tekemättä ja monta laihaa vuotta edessä, ennen kuin Suomi-laiva on taas saatu äyskäröityä pinnalle. Kaikki muu on vastuutonta vaalipuhetta. #terestroika

 

Tämä blogi on julkaistu alunperin Uudessa Suomessa: Kestävyysvajeesta huolimatta puolueet lupaavat mahdottomia | Uusi Suomi Puheenvuoro