Millä strategialla hallitusneuvotteluihin, Kokoomus?
Mitä Kokoomuksen pitäisi mielestäni tehdä hallitusneuvotteluissa? Aivan ensimmäiseksi sanon, ettei Kokoomuksen tule lähteä vasemmiston pikavippi-politiikan takuumieheksi. Ei, vaikka mitä tapahtuisi. Kansantalouden kestävyys on niin merkittävä asia, että vasemmisto pähkähulluja jakovara-haaveita Kokoomuksen ei tule olla edesajamassa.
Joten, miten tästä eteenpäin?
Ensin kynnyskysymykset:
– Kokonaisveroastetta lasketaan.
– Verotuksen painopistettä siirretään tulojen verottamisesta ympäristöhaittojen verottamiseen.
– Kestävyysvaje ja velkaantuminen taitetaan välittömästi purkamalla työmarkkinasääntelyä ja leikkaamalla julkisia menoja.
– Maahanmuuttopolitiikassa painotetaan ns. Sammallahden mallia, ts. resurssiviisasta ja aidosti auttavaa kehitysapumallia.
– Viinit ruokakauppoihin ja Suomeen kohdistetut tuontirajoitukset puretaan.
Jos Kokoomus pitää kiinni kynnyskysymyksistään, niin näen järkevänä kaksi strategista lähestymistapaa:
1. Vaalitaktinen strategia:
Jos kynnyskysymykset eivät kelpaa SDP:lle, Kokoomus jää persujen kanssa oppositioon. Kansanrintamahallitus saa yrittää jakaa vappusatasiaan ja rakentaa siltarumpujaan alkavan talousnotkahduksen aattona. Tässä vaihtoehdossa Suomessa tullaan näkemään aivan ennen näkemätön talouskurimus, joka toivottavasti aukaisee suomalaisten silmät vasemmiston pikavippi- ja jakovarapolitiikan suhteen.
2. Vastuunkantajan strategia:
Kokoomus, persut ja kepu = 108 paikkaa. Kokeillaan näillä tai otetaan yksi apupuolue kaveriksi vahvistamaan hallitusta. Tehdään selväksi, että vain menokuria ja rakenteellisia uudistuksia ajavalla markkinaoikeistolla on työkalut tulevan laman seurausten lieventämiseen. Suomi-laiva menee seuraavaan jäävuoreen joka tapauksessa, mutta väistöliike ainakin ehdittiin aloittaa ennen rysähdystä.
Harmillisesti jälkimmäinen strategia ei onnistune, koska Sipilän erotessa PJ:n pestistä, Kepun siltarumpuosasto on taas ottanut puolueessa vallan ja haaveilee paluuta 1970-luvulle.
Olenko oraakkeli? En. Mutta tulen kyllä tarkistamaan tämän analyysin kolmen vuoden päästä ennen seuraavia vaaleja. #terestroika
Jos tykkäät puhua politiikkaa, tsekkaa myös nämä kanavat:
FACEBOOK
YOUTUBE
TWITTER
INSTA (politiikka)
INSTA (vapaa-aika)
PS. Lainaan itseäni vuodelta 2017 ihan vain todetakseni, että ”mitäs minä sanoin?”:
“Persujen työntäminen oppositioon olisi paras mahdollinen lahja uhrikultin ja seuraavan jytkyn luomiseksi, kun oppositiopersut voisivat taas aloittaa valittamisen hallituksen surkeasta maahanmuuttopolitiikasta. Jos siihen päälle vielä Suomessa tapahtuu islamistien tekemä terrori-isku, niin voitanee todeta melko matalilla kertoimilla, että Halla-aho on pääministeri vuonna 2019.”
Aika lailla meni, kuten ennustin: Persut saivat räkyttää maahanmuuttolinjasta, jota itse olivat siunaamassa vuosina 2015-2017. Samalla tuli islamistien terrori-iskut, raiskausaallot ja heikentynyt sisäinen turvallisuus. Persut olivat hiuskarvan mitan päässä suurimman puolueen paikasta.
Tämä blogi on julkaistu alunperin Uudessa Suomessa: Millä strategialla hallitusneuvotteluihin, Kokoomus? | Uusi Suomi Puheenvuoro