Slide

Talous

Perintövero pois, vaurautta tilalle

13.03.2023

Perintövero on yksi haitallisimmista veromuodoista Suomessa, siksi se tulee poistaa ja siirtyä luovutusvoittoverotukseen. Näin on tehty mm. Ruotsissa ja Virossa, joissa molemmissa kansalaisten varallisuus on kasvanut viimeisen 20 vuoden aikana merkittävästi Suomea nopeammin.

Nykyisen perintö- ja lahjaveron ongelma on se, että se aiheuttaa valtavasti byrokratiaa ja haittaa erityisesti yritysten sukupolvenvaihdoksia. Yksityishenkilö saattaa joutua maksamaan perintöveroa syrjäseuduille jäävästä perintötalosta, vaikka taloa ei välttämättä saada koskaan myytyä. Yrityksissä taas joudutaan tuhlaamaan rahaa ja hallinnollista työtä monimutkaisiin verojärjestelyihin ja tyhjentämään yrityksen tasetta verojen maksamiseksi. Samalla yrityksen investointivara vähenee ja yritys altistuu merkittävälle konkurssiriskille.

Perintöveron poiston tärkeimpiä hyötyjä:

  • Helpottaa yritysten sukupolvenvaihdoksia.
  • Mahdollistaa ylisukupolvisen vaurastumisen.
  • Perustuu verotettavan aidolle veronmaksukyvylle.

Asiaan liittyy myös moraalinen ulottuvuus. Vanhemmilla on oikeus tukea lapsiaan ilman valtion puuttumista asiaan. Jos samalla suomalaisten varallisuus kasvaa ja riippuvuus valtion tuista vähenee, niin kuka häviää? Ei kukaan.

Enemmän vaurautta, vähemmän veroja. Poistetaan perintövero! #terestroika