Slide

Artikkelit

Poliittinen feminismi on kitkettävä akatemiasta ja mediasta

12.03.2019

Åbo Akademin sukupuolentutkimuksen laitokselta kuului viime viikolla kummia, kun Turun Sanomat raportoi feministisen rotusodan leimahtaneen liekkeihin syksyllä vietetyissä pikkujouluissa. Tämä Dan Brownilta ja Tom Clancylta vielä kirjoittamatta jäänyt tarina on osoitus siitä, miten akatemian uskottavuus murenee, kun sen tieteellinen perusta korvataan poliittisella aatteella nimeltä intersektionaalinen feminismi.

Laitoksen pikkujouluissa ollut transhenkilö oli vaatinut sukupuolentutkijatohtori Faith Mkwesaa ilmoittamaan käyttämänsä sukupuolipronominit englannin kielellä. Afrikkalaistaustainen Mkwesa kieltäytyi kunniasta vedoten englannin kielen rooliin kolonialistisena sortotyökaluna. Laitoksen transaktivistit suuttuivat ja syyttivät Mkwesaa transfobiasta siinä, missä Mkwesa ilmoitti olevansa postkolonialistinen feministi ja syytti ”valkoiselta näyttäviä” transaktivisteja homonationalistisesta gangsterismista.

Rallit jatkuivat viikkoa myöhemmin Åbo Svenska Teaternissä, kun Mkwesan kimppuun hyökättiin jälleen syytöksin transfobiasta. Mkwesa vastasi kriitikoilleen sähköpostilla, johon hän sai 16 homonationalistisen rasistista vastausta. Niiden myötä Mkwesa haukkui kollegansa rasisteiksi, mikä taas oli järkyttänyt yhden valkoisen trans-homonationalisti-gangsterin kyyneliin. Ennen oli laivat puuta ja gangsterit rautaa…

Åbo Akademin johto tutki tapauksen, mutta koska tutkinnan loppuraportissa puhuttiin tumma- ja mustaihoisista, eikä ruskeista ihmisistä, leimasi Mkwesa laitoksen johdonkin rasisteiksi. Mkwesa ehdotti Åbo Akademin sukupuolentutkimuksen laitokselle pesiytyneen rasismin poistoon tähtäävää tutkimusprojektia. Kieltävä päätös oli kuulemma osoitus ”kolonialistisesta rasismista”.

Kohu jatkui tänään, kun Lontoon King’s Collegen ”Liberal Arts and Sciences”-tutkintoa suorittava ”Aisa Kantola” otti asiaan kantaa Turun Sanomien mielipidepalstalla. ”Aisa” väitti hallituksen koulutusleikkausten altistaneen ”suomalaisten sivistyspohjan nationalistisille ja piilorasistisille rakenteille”. Hän myös vaati, että suomalaisten yliopistojen pitäisi keskittyä seuraamaan ”postkolonialistisia toimintaohjeita moninaisuuden johtamisessa” sen sijaan, että yrittävät tuottaa tiedejulkaisuja tavoitteenaan menestyä kansainvälisessä akateemisessa vertailussa.

Tässä vaiheessa olisi pitänyt hälytyskellojen jo soida, mutta suomalaisten mediatalojen jatkuva poliittisen feminismin tuputtaminen on näköjään hämärtänyt myös minun todellisuus- ja parodiantajuni, ja kuvittelin ensin mielipiteen olleen vakavissaan kirjoitettu. Puolustuksekseni sanon, että uskoin myös jutun Åbo Akademin raportin sukupuolentutkimuksen laitoksella raivoavasta rotusodasta, joskin se tarina oli kuin olikin totta.

Tämä ei ole ensimmäinen eikä viimeinen kerta, kun veronmaksajien rahoilla ylläpidetyt poliittisen feminismin koulutuslaitokset ovat ajautuneet riitelemään uskontonsa opinkappaleista. On aivan erityisen merkittävä ongelma, että tieteen kaapuun verhoutunut, intersektionaaliseksi feminismiksi kutsuttu, poliitinen ideologia on pesiytynyt suomalaisiin yliopistoihin tuhoten ymmärrystä tieteellisestä metodista sisältä käsin.

Tulevan hallituksen täytyy ottaa korkeakoulujen rahoitus syyniin ja poistaa kaikki määrärahat, jotka valuvat akatemian uskottavuutta murentaville poliittisille koulutusohjelmille. #terestroika

 

Tämä blogi on julkaistu alunperin Uudessa Suomessa: Poliittinen feminismi on kitkettävä akatemiasta ja mediasta | Uusi Suomi Puheenvuoro