Slide

Artikkelit

Samuel Paty, Charlie Hebdo ja suomalainen käsitys sananvapaudesta

Kaksi viikkoa sitten ääri-islamisti murhasi ranskalaisen opettaja Samuel Patyn ja leikkasi tältä pään irti keskellä päivää. Paty oli näyttänyt satiirilehti Charlie Hebdon pilakuvia sananvapautta käsittelevässä opetuksessa. Ranska aloitti islamistien karkoitukset samalla, kun osa muslimimaista kritisoi voimakkaasti länsimaista käsitystä sananvapaudesta.

Sittemmin kiista on kärjistynyt niin, että Ranska puolustaa edelleen länsimaista sananvapautta ja muuta länsimaat vaikenevat kuin pahaiset pelkurit. Islamistiset teokratiat, kuten Turkki ja Pakistan, taas uhittelevat kilpaa Ranskalle. Vastauksena tähän Charlie Hebdo julkaisi pilakuvan Turkin presidentti Erdoganista, joka nyt vannoo kostoa oman kunniansa ja profeettansa nimeen.

Egyptin presidentti Abdel-Fattah al-Sisi puolestaan totesi Charlie Hebdon pilakuvista, että ilmaisunvapaudelle pitää tulla loppu, jos se loukkaa 1,5 miljardia ihmistä. Karmiva sananvapautta uhkaava väite. Harmillisesti samaa ajatusmallia opetetaan Suomessakin ihan peruskouluissa, kuten alla oleva kuva alakoulun äidinkielenkirjasta (Välkky 6) osoittaa. Toisin kuin Suomessakin on alettu uskoa, esimerkiksi oikeus toisten loukkaamiseen poliittisen kritiikin ja satiirin kautta on sananvapauden kovinta ydintä.

Kun kohta kuusi vuotta sitten islamistit tappoivat 12 ihmistä Charlie Hebdon toimituksessa, läntinen maailman yhdistyi #jesuischarlie-hashtagin alle puolustamaan sananvapautta. Tänä päivänä tuosta yhtenäisyydestä ja vapauden ihanteesta ei vaikuta olevan paljoakaan jäljellä. Silmiinpistävää on erityisesti Suomen hallituksen korvia huumaava hiljaisuus. Hallitus on kyllä jaksanut aktiivisesti kommentoida pilakuvia itsestään ja ylläpitää puhetta pääministerin vaatetuksesta, mutta ääri-islamistiseen terroriin tai kurkunleikkaajien touhuihin se ei ole erityisemmin kiinnittänyt huomiota.

Länsimainen käsitys sananvapaudesta on uhattuna. Ei pelkästään uskonnollisten ääriainesten suunnalta, vaan myös selkärangattomien johtajiemme toimesta. Maan näkyvimpien poliitikkojen ja instituutioiden tehtävä on puolustaa oikeutta sananvapauteen aktiivisesti, ei suinkaan alistua terroristien uhittelun edessä. #terestroika

 

Tämä blogi on julkaistu alunperin Uudessa Suomessa: Samuel Paty, Charlie Hebdo ja suomalainen käsitys sananvapaudesta | Uusi Suomi Puheenvuoro