Slide

Artikkelit

Kivihiili ja turve Vasemmistoliiton tähtäimessä

04.02.2021

Miltä näyttää energiapolitiikan vappusatanen? Sen meille demonstroi vasemmistoliitto, jonka kuntavaaliohjelmassa vaaditaan kivihiilen ja turpeen käytön lopettamista vuoteen 2025 mennessä. Hieno tavoite toki, mutta kuka tahansa laskutaitoinen olisi voinut todeta sen täysin epärealistiseksi yhdellä vilkaisulla. Katsotaanpa.

Vuonna 2019 turpeella ja hiilella tuotettiin 32,5 % suomalaisesta kaukolämmöstä ja 14 % sähköstä. Näitä polttolaitoksia on vähintäänkin kymmeniä ja ne on ripoteltu ympäri maata. Iso osa niistä ei ole elinkaarensa päässä vielä pitkään aikaan, joten niiden purkaminen olisi taloudellisesti epäviisasta. Puhumattakaan tietysti siitä, että osa niistä on kunnan ainoa polttokattila siinä, missä osaa käytetään vain talvella tai poikkeustilanteissa säätövoimana.

Lähde: Energiateollisuus

Korvaavat energiamuodot ovat ympäristöidealisteilta tuttuja: Maalämpö, aurinkoenergia, energiavarastot, geoterminen lämpö. Kolme ensimmäistä toki ovat hyviä teknologioita, mutta niitä ei mitenkään kyetä rakentamaan riittävästi neljässä vuodessa. Geoterminen lämpökin on toki hyvä ajatus, mutta meillä ei vielä ole sellaista teknologiaa, jolla geoterminen lämpö voitaisiin hyödyntää vasemmistoliiton haluamalla tavalla. Esitys on täysin irrallaan todellisuudesta, mikä ei tietysti ole vasemmistoliiton kohdalla varsinainen yllätys.

Rakkaat ystävät, älkää uskoko puolueiden kuntavaaliohjelmia tuosta noin vain, vaikka ne kuulostaisivat kuinka hyvältä. Varsinkaan energiapolitiikassa ei kannata haksahtaa tällaisiin vappusatasiin, koska sen seurauksena saattaa puhaltaa todella kylmä tuuli niin lompakossa kuin pirtissäkin. Pölhöpopulistiset visiot eivät lämmitä siinä vaiheessa, kun kämpässä lämpötila laskee pakkasen puolelle. Fossiilisista pitää luopua, mutta se pitää tehdä järkevästi niin, ettei kukaan kuole kylmään. #terestroika

 

Tämä blogi on julkaistu alunperin Uudessa Suomessa: Vasemmistoliitolta täysin epärealistinen vaatimus kivihiilestä ja turpeesta luopumiseksi | Uusi Suomi Puheenvuoro