Slide

Artikkelit

Vasemmiston pahin pelko: Markkinatalous pelastaa maailman

30.04.2019

Kerta toisensa jälkeen liian monen vasemmistovaikuttajan ympäristöhuolet tuntuvat paljastuvan peitetarinaksi degrowth-ideologialle ja kaiken sortin kommaroinnille. Viimeisin demonstraatio tuli Ville Ranta’lta ja Veronika Honkasalo’lta, kritisoidessaan Antero Vartian ideoimaa Compensate-nimistä päästöhyvitysjärjestelmää.

Lyhyen tutustumisen myötä Compensate ei vaikuta täydelliseltä, mutta silti aivan kelvolta kivijalalta, jolle lähteä rakentamaan. Tämä vapaaehtoisuuteen perustuva systeemi tietysti herättää pettymyksentunteita heissä, joiden mielestä vain verorahaa polttava massiivinen julkishallinto voi tuottaa jotain hyvää tähän maailmaan.

Honkasalolle tiedoksi, että nimenomaan rikkaat teknologiavaltiot vastaavat tulevaisuuden ympäristöteknologian kehittämisestä ja käyttöönotosta. Näin on ollut kautta maailmanhistorian aivan siitä yksinkertaisesta syystä, että köyhien ja nälkäisten aika kuluu hengissä selviämiseen. Kapitalismin murskanneissa reaalisosialistisissa kokeiluissa ihmiset yleensä päätyvät nälissään tuhoamaan luontoa mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla, ja nopeasti.

Rannalle taas evästyksenä, että se myytti leipää ja kalaa tuhansille replikoivasta Jeesuksesta ei tietenkään ole totta. Jos Rannan sarjakuvaan kätkettyä viisautta kuluttamisen lopettamisesta toteltaisiin, olisi ensimmäiset meistä kuolleet nälkään vappuviikon päättyessä. Suomalaisten perässä tulee yli 7 miljardia köyhempää ja nälkäisempää ihmistä. Ajatus edes kulutuksen merkittävästä leikkaamisesta tarkoittaa elintasomme romahtamisesta.

Ihmisten kasvava hyvinvointi ja kasvavat ympäristöhaitat ovat perinteisesti kävelleet käsi kädessä. Tuo kytkös on rikottavissa keventämällä energiantuotannon ympäristöhaittoja esimerkiksi ydinvoiman lisärakentamisella ja rakentamalla Suomesta T&K-investointeja paremmin houkutteleva yhteiskunta. Se on se oikea tapa reagoida kuluttamisen haittavaikutuksiin, ei taantuminen omavaraistalouksiin tai elintason merkittävä leikkaaminen. #terestroika

 

Tämä blogi on julkaistu alunperin Uudessa Suomessa: Vasemmiston pahin pelko: Markkinatalous pelastaa maailman | Uusi Suomi Puheenvuoro