Slide

Artikkelit

Myös lääkärit mukaan translaki-keskusteluun

02.05.2019

Liitteenä olevassa Helsingin Sanomien artikkelissa haastatellaan kahta transihmistä ja -aktivistia. He esittävät artikkelin lopussa listan vaatimuksia, joista osa on nykyisen lääketieteen valossa vähintäänkin kiistanalaisia. Minäkin haluan, että maailma muuttuu niin transihmisille kuin kaikille muillekin paremmaksi. Mutta tästä  yksisilmäisestä artikkelista jäi sellainen maku, että jälleen yksi satsi toimittajiaan halusi tehdä jutun omasta kuplastaan.

1. Sukupuolia, eli suvulliseen lisääntymiseen tarvittavia biologisia sukupuoli, on kaksi. Tämä pitkään tiedossa ollut fakta ei muutu mihinkään sillä, että iso osa jenkkiläisestä feministisestä kaanonista on käännetty huonosti suomenkieliseksi, ja sukupuoli sekä sukupuoli-identiteetti menevät alan aktivisteilla iloisesti sekaisin. Sukupuolidysforiaa koskevassa keskustelussa ei pitäisi puhua sukupuolesta, kuten tässä artikkelissa virheellisesti tehdään, vaan sukupuoli-identiteetistä, mikä viittaa yksilön kokemukseen omasta sukupuolestaan.

2. Vaatimus raskaiden sukupuolenkorjaushoitojen aloittamisesta omaan ilmoitukseen perustuen on äärimmäisen riskialtista. Samasta syystä sytostaattihoitoja anneta jokaiselle, joka ilmaantuu syöpäpolin oven taakse moista vaatimaan. On vaikeaa hoitaa ongelmaa oikein, jos ei ole perusteltua diagnoosia. Lääkärin etiikka tuskin antaa tällaisessa tilanteessa paljoa liikkumavaraa.

3. Samoja ongelmia on ehdotuksessa, jonka mukaan alaikäiset saisivat laajat oikeudet vaatia mahdollisesti peruuttamattomia muutoksia aiheuttavia hormonihoitoja kenenkään kyseenalaistamatta. Tämä on tarpeeton riski erityisesti siksi, että useimmilla hoitoja pyytävilläkin sukupuoli-identiteetti myöhemmin vakiintuu vastaamaan biologista sukupuolta. Blockereita ei varmasti ole syytä saada pelkällä omalla ilmoituksella.

Haastateltavat ovat kyllä oikeassa siinä, ettei sukupuolen tarvitse näkyä esimerkiksi ammattinimikkeissä tai passissa. Eikä yhteiskunnassa ole tarvetta sukupuolen ylikorostamiseen, joskaan ei myöskään sen merkityksen keinotekoiseen häivyttämiseen. Translakia pitää uudistaa tietyiltä osin, mutta keskustelua asiasta ei voida käyttää pienen intressiryhmän ehdoilla, kuten tässäkin artikkelissa tehtiin. Keskusteluun on otettava myös tutkijat ja lääkärit. #terestroika’

 

https://dynamic.hs.fi/2019/olen-mina/?_ga=2.98526623.162840874.1556530631-1310453754.1550552433