Perustuslaki ei saa taipua vihreän painostuksen edessä
Viime vuosina erityisesti Vihreiden poliittisissa lokakampanjoissa on estoitta syytetty muita puolueita perustuslain ja oikeusvaltion murentamisesta. Nyt kun vihreiden oma ministeri ja tuleva presidenttiehdokas Pekka Haavisto on perustuslakivaliokunnan tutkinnassa toimistaan Al-Hol-skandaalissa, on perustuslain merkitys jännästi kevenemässä.
Outi-Alanko Kahiluoto (vihr.) lähetti kaikille perustuslakivaliokunnan hallituspuolueiden edustajille muutosesityksen, jolla oli tarkoitus vaikuttaa perustuslakivaliokunnan antamaan lausuntoon. Tarkoitus oli lieventää perustuslakivaliokunnan tulkintaa Haaviston toiminnasta tämän siirtäessä konsulipäällikkö Pasi Tuomisen muihin tehtäviin sen jälkeen, kun Tuominen oli kieltäytynyt toteuttamasta ministerin lainvastaisia vaatimuksia Al-Holin leiriltä kotiutettavien ISIS-morsiamien kanssa.
Jos Alanko-Kahiluodon mietintö olisi lähetetty koko valiokunnalle, tilanne näyttäisi vähemmän dramaattiselta. Kun viesti lähetettiin vain hallituspuolueiden edustajille, on syytä epäillä, että perustuslaintulkinnasta keskustellaan hallituspuolueiden omissa kabineteissa ja perustuslakia ollaan kabinettisopimuksella taivuttamassa ministeriä suojelevan poliittisen agendan taakse. Toisin kuin osa vihreistä näyttää kuvittelevan, perustuslakia ei ole tehty joustamaan heidän kulloisenkin poliittisen agendan mukaan.
Hurjinta on, että Alanko-Kahiluoto ei edes älyä pyytää anteeksi, vaan syyttää muita valiokunnan luottamuksellisuuden kolhimisesta. Yleisesti ottaen valiokunnissa asiat tietysti käsitellään luottamuksellisesti, mutta jos valiokunnan jäsenen toiminta on näin räikeän moraalitonta, on se myös hyvä tuoda julkiseksi. Huomattavaa on, että tietovuodon on tehnyt joku vihreiden hallituskumppaneista.
Perustuslaki on oikeusjärjestyksemme ylin säädös. Sen tarkoitus on taata suomalaisille tietyt perusoikeudet, jotka eivät herkästi heilahtele poliittisten tuulien kääntyessä. Se ei ole pikkumaisen politikoinnin tai puoluepolitrukkien agendojen vipuvarsi. Vaikuttaa yhtä selkeämmältä, että Suomi tarvitsee perustuslakituomioistuimen, jolla perustuslain tulkinta kammetaan kauemmas puoluepolitiikasta. #terestroika
Tämä blogi on julkaistu alunperin Uudessa Suomessa: Perustuslaki ei saa taipua vihreän painostuksen edessä | Uusi Suomi Puheenvuoro